Operacija žučne kese

KRATKO UPOZNAVANJE SA OBOLJENJEM

Operacije žučne kese izvode se zbog akutnog ili hroničnog zapaljenja ovog organa ili zbog tegoba izazvanih prisustvom žučnih kamenaca - kalkulusa. Smatra se da je svaka žučna kesa sa prisustvom kamenaca bolesna žučna kesa i da će pre ili kasnije dovesti  do manifestnih tegoba. Dugotrajna kalkuloza može biti uzrok nastanka karcinoma žučne kese. Oboljene žučne kese manifestuje se bolovima ispod desnog rebarnog luka i ispod desne lopatice, nadimanjem, podrigivanjem, povraćanjem, nepodnošenjem pojedinih vrsta hrane (masna hrana, pasulj, kupus, paprika, luk, jaja…). U slučajevima postojanja kamenaca u žučnim putevima pored ovih simptoma može doći do pojave žute prebojenosti kože, tamne mokraće (nalik pivu), svetle – bele stolice.

ANESTEZIJA 

Operacije žučne kese (klasične i laparoskopske) izvode se isključivo u opštoj anesteziji.

OPERACIJA

Operacija se sastoji u odstranjivanju žučne kese zajedno sa njenim sadržajem. Danas se 80% ovih operacija izvodi laparoskopskim putem, što podrazumeva da se pravljenjem 4 reza dužine 0,5 – 1cm  u trbuh uvode instrumenti pomoću kojih se uradi operacija. Vreme hospitalizacije je obično 24 sata. Pacijenti sa teškim oboljenjem KVS sistema nisu kanditati za laparoskopske operacije. Neophodno je da ove operacije obavljaju iskusni laparoskopski hirurzi, da bi se potencijalne komplikacije svele na najmanju moguću meru. 

NAKON OPERACIJE

Nakon laparoskopske operacije, pacijenti su vrlo brzo sposobni za povratak poslu i  svakodnevnim aktivnostima (2 - 4 dana). Preporučuje se lagana dijeta u trajanju od 7 dana. Bolovi su minimalni i traju 3 – 5 dana. Mogućnost za nastanak postoperativnih kila nakon laparaskopskih operacija svedena je na minimum.

KOMPLIKACIJE 

Moguće komplikacije koje su retke nakon laparoskopske operacije žučne kese su pojava krvarenja i curenja žuči usled povrede krvnih sudova iIi žučnih puteva.

Nazad