Operativno lečenje perianalnih abscesa, fisura, fistula i cista

PERIANALNA FISTULA I PERIANALNI ABSCES

KRATKO UPOZNAVANJE SA OBOLJENJEM

Perianalna fistula predstavlja komunikaciju između završnog dela debelog creva preko otvora koji se nalazi u zidu creva i spoljašnje sredine preko otvora koji može biti na različitim mestima u okolini čmara, a koji su međusobno povezani fistuloznim kanalom. Pojavi perianalne fistule prethodi infekcija žlezda koje se nalaze neposredno uz završni deo debelog creva, a koja dovodi do upalnog procesa okolnog tkiva i pojave perianalnog abscesa koji se manifestuje  bolom u pedelu oko čmara, povišenom temperaturom i nemogućnošću sedenja, a izuzetno i septičnim stanjem. Ukoliko se absces ne leči hirurški – otvaranjem i evakuacijom gnoja, može doći do spontanog pucanja nakon nekoliko dana (5-7). Kao posledica formiranja abscesa u 50-70% slučajeva nastaju perianalne fistule koje mogu biti proste i složene.

ANESTEZIJA

Operacije perianalnog abscesa i perianalne fistule se mogu izvoditi u lokalnoj, regionalnoj i opštoj anesteziji u zavisnosti od stadijuma bolesti i opšteg stanja pacijenta.

OPERACIJA

Operacija abscesa podrazumeva inciziju – otvaranje hirurškim putem i drenažu uz pražnjenje gnoja.

Operacija perianalne fistule zavisi od tipa fistula. Najčešće se primenjuje operacija sa plasiranjem setona (konac ili gumica) koji omogućavaju drenažu i postepeno zatvaranje fistule.

NAKON OPERACIJE

Po otpustu sa Klinike koji je najčešće istog dana, pacijent nije vezan za postelju, pokretan je i  može se u najvećem broju slučajeva vratiti svakodnevnim aktivnostima uz higijenu  perianalnog predela.

KOMPLIKACIJE

Komplikacije su retke i mogu se manifestovati krvarenjem.  Ozbiljna komplikacija može biti nemogućnost zadržavanja gasova ili stolice, što je izuzetno retko.

 

ANALNA FISURA

KRATKO UPOZNAVANJE SA OBOLJENJEM

Analna fisura je rascep sluzokože anusa koji najčešće nastaje kao posledica čvrste i neredovne stolice, posledičnog napinjanja i dugotrajnog zadržavanja u toaletu ili kao posledica brojnih, učestalih prolivastih stolica. Analna fisura može biti akutna, a može se izlečiti primenom masti, tablet i  regulacijom stolice unutar 3 meseca od nastanka i hronilčna koja traje duže od 3 meseca, a leči se isključivo operacijom jer konzervativni tretman nije urodio plodom. Simptomi akutne fisure su bol i peckanje u čmaru koji ne traju duže od 10-ak minuta, uz pojavu manje ili veće količine sveže krvi u stolici ili na toalet papiru. Hronična fisura se manifestuje jakim, neprijatnim bolom koji traje i po nekoliko sati nakon stolice, uz osećaj nepotpunog pražnjenja i pojavu krvi u stolici.

ANESTEZIJA

Operacija se najćešće izvodi u lokalnoj, izuzetno retko u regionalnoj i opštoj anesteziji.

OPERACIJA

Operacija podrazumeva delimično presecanje vlakana unutrašnjeg mišića čmara, koji je jedan od mišića čija je funkcija zatvaranje čmara i kontrola gasova i pražnjenja stolice.

NAKON OPERACIJE

Otpust iz Klinike je istog dana nakon operacije i pacijenti se odmah vraćaju redovnim aktivnostima uz regulisanje ishrane, stolice i  higijenu predela čmara.

KOMPLIKACIJE

Komplikacije su retke, mogu se manifestovati krvarenjem i retko nemogućnošću kontrole eliminacije gasova i stolice.

Nazad