Korekcija ožiljaka

Svako narušavanje kontinuiteta kože traumatskom ozledom ili hirurškom intervencijom ima za posledicu stvaranje ožiljaka. Na izgled ožiljaka utiču brojni faktori; Na prvom mestu je individualna sklonost, tj. genetska predispozicija, a takođe je važna lokalizacija ožiljaka, vrsta i obim povrede kože.

Ožiljci mogu izazvati funkcionalne i estetske probleme.

Ukoliko ožiljci izazivaju funkcionalne smetnje ili ograničenja neophodna  je njihova korekcija. Nekada su ožiljci tanki, meki, u ravni kože, te kao takvi estetski neuočljivi i prihvatljivi. Kozmetski problemi sa ožiljcima se uglavnom vezuju za tzv. patološke forme ožiljaka, hipertrofične i keloidne. Takvi ožiljci su obično iznad ravni kože, grubi, ružičasti, ponekad bolni i uvek estetski uočljivi.

Korekcija ožiljaka može biti više ili manje uspešna. Ožiljci se mogu ublažiti do estetski prihvatljivog izgleda, ali nikako „izbrisati“.

Hirurška korekcija podrazumeva odstranjivanje postojećeg ožiljka uz  atraumatsko rukovanje tkivom, primenu adekvatnih konaca i pozicioniranje ožiljka u odnosu na sile rastezanja kože. I pored svih preduzetih mera mogu se ponovo formirati estetski neprihvatljivi ožiljci.

Kod korekcije keloidnih ožiljaka, nakon odstranjivanja se savetuje lokalno ubrizgavanje kortikosteroidnih preparata u cilju ograničavanja fibrozne tkivne reakcije i sprečavanja ponovne pojave keloida. U primeni su i brojni preparati za tretman ožiljaka kao i silikonski flasteri.

Nazad