Uklanjanje promena na koži

UKLANJANJE PROMENA NA KOŽI

Promene na koži možemo posmatrati iz različitih aspekata, zavisno od njihove prirode, lokalizacije i veličine. Neke od njih imaju maligni karakter i tada mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Mnogo češće su dobroćudnog karaktera, ali ih je potrebno odstraniti iz funkcionalnih ili kozmetskih razloga.

Odstranjivanje ovih promena se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, hirurškim postupcima koji su relativno kratkotrajni i ne zahtevaju posebnu preoperativnu pripremu.

Oporavak nakon intervencija kratko traje. Priroda odstranjenih promena se proverava patohistološkom verifikacijom. Nekada intervencija podrazumeva i  primenu različitih rekonstruktivnih tehnika kako bi se ublažile posledice odstranjivanja promene.

Pored klasičnih operativnih metoda, zavisno od karaktera promene, veličine i lokalizacije, primenjuju se i tehnike uklanjanja promena laserom ili radiotalasima. Nakon takvih intervencija zaostaju manje rane u površnim slojevima kože, koje spontano zarastaju za nekoliko dana.

MADEŽI

Dermoskopski pregled madeža daje dosta pouzdane podatke o njegovoj prirodi, ali nije stoprocentno siguran. Uklanjanje madeža se može preduzeti iz preventivnih, funkcionalnih ili kozmetskih razloga. Preporučuje se njihovo odstranjivanje ukoliko se primete promene u izgledu, veličini, boji ili pojave lokalne smetnje u vidu svraba, krvavljenja bez povređivanja.

Ukoliko se madeži nalaze na mestima gde su izloženi riziku čestog povređivanja takođe se savetuje njihovo odstranjivanje.

Priroda uklonjenih madeža se obavezno proverava patohistološkom analizom. Odstranjivanje regularnog madeža ne nosi rizike po zdravlje pacijenta.

Povređivanje regularnog madeža nije razlog za njegovo uklanjanje.

Nazad