Zatezanje kože stomaka

Zatezanje kože stomaka se postiže odstranjivanjem viška kože i potkožnog tkiva sa srednjeg i donjeg dela stomaka. Najčešće se izvodi kod žena kod kojih je tokom trudnoće došlo do rastezanja ne samo kože već i mišića prednjeg trbušnog zida. Intervencija je pogodna za osobe oba pola koje imaju opuštenu kožu stomaka nakon  značajnog gubitka telesne težine.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Pacijentima sa preteranom telesnom težinom, koji nameravaju da oslabe, savetuje se odlaganje intervencije do završetka dijetetskog režima. Ženama koje planiraju trudnoću takođe bi trebalo odložiti intervenciju, jer postoji realna mogućnost gubitka  postignutog rezultata. Ženama koje su bile podvrgnute ovoj intervenciji se savetuje  planiranje trudnoće tek nakon godinu dana. Neophodna je kompletna preoperativna priprema pacijenata, koja podrazumeva procenu opšteg zdravstvenog stanja i laboratorijske analize.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 2-3 sata. Zadržavanje u bolnici je 1-2 dana.

OPERACIJA

Intervencija može biti manjeg ili većeg obima što zavisi od izraženosti problema. Kod nekih pacijenta se izvode tzv. mini procedure, koje podrazumevaju ograničeno isecanje kože i potkožnog tkiva u donjem delu stomaka uz eventualnu liposukciju preostalog dela. Klasične intervencije obuhvataju široko odvajanje kože stomaka od mišića prednjeg trbušnog zida  kroz dugački poprečni rez od jedne do druge prepone. Nekada postoji potreba za pomeranjem pupka ili on zaostaje na sopstvenoj peteljci. Ukoliko su mišići rastegnuti ili oslabljeni vrši se njihovo zatezanje, a potom se odstranjuje višak kože i potkožnog tkiva. Na taj način se postiže čvrstina trbušnog zida i sužava obim struka.

NAKON OPERACIJE

Nošenje elastično-kompresivnih steznika nakon intervencije je obavezno u trajanju od 4-6 nedelja. Rano ustajanje iz kreveta je preporučljivo i praktikuje se već od prvog dana. Bolovi su umerenog intenziteta, početni otok se postepeno povlači.  Drenovi se vade drugog ili trećeg dana, a konci skidaju nakon dve nedelje. Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije, uobičajeno nakon 3-4 nedelje. Prvih meseci bi trebalo izbegavati intenzivnije fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i sl.

KOMPLIKACIJE

Ozbiljne komplikacije koje mogu ugroziti život su veoma retke. Nakupljanje telesne tečnosti ispod kože može ponekad zahtevati dodatnu drenažu i usporiti zarastanje rane. Kod obimnijih intervencija postoji mogućnost dugotrajnih promena u osetljivosti kože stomaka. Nakon intervencije zaostaju dugački ožiljci u regiji pokrivenoj donjim vešom. Ožiljci su u početku tvrdi i ružičasti, ali vremenom blede i omekšavaju.

Nazad