Smanjivanje dojki

Smanjivanje dojki se postiže odstranjivanjem procenjenog viška kože i tkiva u cilju oblikovanja manjih dojki. Uvećane dojke su zbog težine najčešće i opuštene, te se istovremeno uz smanjivanje vrši i njihovo podizanje.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Žene mogu imati različite subjektivne tegobe zbog uvećanih dojki; bolove u vratu i leđima, smetnje pri disanju ili upornu iritaciju kože ispod dojki.

Starosna dob značajno određuje motivaciju pacijenata. Mlađe žene imaju manje izražene subjektivne tegobe, te najčešće zahtevaju operaciju iz kozmetskih razloga. Starijim ženama je glavni zahtev olakšavanje tegoba, dok je estetski razlog u drugom planu. Svim pacijentima se vrši provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza, kao i ultrazvučni ili radiografski pregled dojki.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 2-4 sata. Zadržavanje u bolnici je jedan do dva dana.

OPERACIJA

Za smanjivanje dojki se primenjuje nekoliko različitih hirurških tehnika u zavisnosti od veličine i oblika dojki, starosne dobi, želje pacijenta i iskustva hirurga. Najčešće se pravi rez u obliku ključaonice ili sidra oko bradavice i na donjem delu dojke prateći brazdu ispod nje. Procenjeni višak kože i tkiva dojke se odstranjuju, a bradavica povlači naviše u željeni položaj. Tkivo sa strane se privlači i ušiva oblikujući manju i podignutiju dojku. Ponekad rez može biti samo oko bradavice i/ili vertikalno naniže što zavisi od veličine i oblika dojki.

Prethodne tehnike se mogu po potrebi kombinovati sa liposukcijom kojom se usisava zaostali višak masti, uglavnom prema pazušnoj jami. Liposukcija se primenjuje i kao samostalna tehnika smanjivanja dojki (u pogodnim slučajevima), nakon čega je oporavak znatno brži, a rezovi i ožiljci minimalni.

NAKON OPERACIJE

Nakon intervencije se nosi elastično-kompresivni grudnjak nekoliko nedelja. Prvih dana se uz umerenu otečenost dojki mogu očekivati i manji bolovi. Drenovi se, ukoliko su plasirani, izvlače drugog ili trećeg dana. Konci se skidaju nakon 10-14 dana. Povratak na posao zavisi od toka oporavka i profesije. Prvih nedelja bi trebalo izbegavati fizički kontakt zbog preosetljivosti dojki, kao i  intenzivnije aktivnosti. Ne predlaže se izlaganje ožiljaka suncu narednih meseci. Ožiljci su u početku tvrdi i ružičasti, ali vremenom omekšavaju i blede.

KOMPLIKACIJE

Ozbiljnije komplikacije su retke; ponekad se mogu dogoditi komplikacije uobičajene za hirurške intervencije u vidu krvavljenja, infekcija ili usporenog zarastanja rana. Promene u osetljivosti bradavica su često prolaznog karaktera, mada je moguć i trajni gubitak osetljivosti. Asimetrija dojki ili estetski grubi i neprihvatljivi ožiljci mogu ponekad umanjiti postignuti rezultat.

Ovom intervencijom se značajnije ne narušava fiziološka funkcija dojki u stvaranju mleka i dojenju.

Nazad