Podizanje dojki

Podizanjem opuštenih dojki koriguje se njihov izgled i oblik. Opuštanje dojki je posledica više faktora, najčešće trudnoće i dojenja, a neretko naglog gubitka telesne težine, hormonskog disbalansa ili jednostavno biološkog starenja.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Stepen opuštenosti dojki se meri odnosom položaja bradavice i prirodne brazde ispod dojke. Ukoliko su dojke uvećane može se istovremeno izvršiti i njihovo smanjivanje. Ukoliko su pak male, mogu se povećati ubacivanjem proteze. Provera opšteg zdravstevnog stanja i laboratorijskih analiza kao i ultrazvučni pregled dojki su obavezni za sve pacijente.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 2-3 sata. Obavezno zadržavanje u bolnici je najmanje jedan dan.

OPERACIJA

Za podizanje dojki se primenjuje nekoliko hirurških tehnika zavisno od stepena opuštenosti, kvaliteta žlezdanog tkiva, starosne dobi i iskustva hirurga. Najčešće se pravi rez u obliku ključaonice ili sidra oko bradavice, na donjem delu dojke i u brazdi. Procenjeni deo kože se odbacuje, a bradavica povlači naviše. Ako se istovremeno vrši smanjivanje dojki odstranjuje se i deo tkiva.

U cilju uvećanja dojki se ispod žlezde ili grudnog mišića ubacuje proteza.

U slučajevima blago ili umereno opuštenih dojki mogu se primeniti tehnike sa rezovima samo oko bradavica dojki.

NAKON OPERACIJE

Nakon intervencije se nosi elastično-kompresivni grudnjak nekoliko nedelja. Prvih dana dojke su umereno otečene i bolne. Otok se postepeno povlači kao i krvni podlivi koji su uobičajeni. Konci se skidaju nakon 12-14 dana. Prvih nekoliko nedelja dojke mogu biti preterano osetljive, te je poželjno izbegavanje fizičkog kontakta i intenzivnijih aktivnosti. Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije.

KOMPLIKACIJE

Ozbiljnije komplikacije su veoma retke, kao i krvavljenja i infekcije. Kod nekih pacijenata se dešava usporenije zarastanje rane. Promene u osetljivosti bradavice dojke su obično prolaznog karaktera, a trajan gubitak osetljivosti vrlo redak. Postoji mogućnost asimetričnog izgleda dojki  i stvaranja grubljih ožiljaka koji zahtevaju eventualnu korekciju nakon izvesnog perioda.

Fiziološka funkcija dojki u stvaranju mleka i dojenju ovom intervencijom nije narušena.

Nazad