Uvećanje dojki

Ubacivanjem proteze ispod dojki postiže se njihovo uvećanje, a time poboljšava njihov izgled i oblik. Podesni kandidati za ovu intervenciju su žene sa urođeno nerazvijenim i malim dojkama, nejednakim ili smanjenim i opuštenim dojkama nakon trudnoće ili dojenja.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Proteze su dostupne u različitim veličinama i oblicima. Mogu biti ispunjene silikonskim gelom ili fiziološkim rastvorom, dok je spoljašnji omotač proteze najčešće od silikonske gume. Silikonski gel je postojane kohezivnosti koja ne dozvoljava bilo kakvo curenje silikona, čak i u slučaju oštećenja proteze. Ne postoje nikakvi dokazi da proteze izazivaju rak dojke ili bolesti vezivnog tkiva. Takođe nemaju uticaja na trudnoću i dojenje. Proteze su ovalnog ili anatomskog oblika. Na izbor veličine i oblika proteze utiču mnogi faktori i o tome zajednički odlučuju hirurg i pacijent. U slučajevima opuštenih dojki ponekad postoji potreba hjihovog podizanja što se može izvesti istovremeno.

Provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je rutinski deo preoperativne pripreme uz obavezan ultrazvučni pregled ili mamografski pregled po potrebi.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 1-2 sata. Obavezno zadržavanje u bolnici je jedan dan.

OPERACIJA

Rez na koži može biti ispod dojke, oko bradavice ili u pazušnoj jami. Ispod žlezdanog tkiva dojke ili velikog grudnog mišića se formira prostor u koji se ubacuje odabrana proteza. Nakon podešavanja proteze rez na koži se ušiva.

NAKON OPERACIJE

Nelagodnost i blagi bolovi u dojkama su uobičajeni za prva dva-tri dana nakon intervencije. Dojke su umereno otečene i čvrste, blago stegnute elastično-kompresivnim grudnjakom koji se nosi narednih 6-8 nedelja. Konci se skidaju sedmog dana. Period oporavka je individualan, lagane aktivnosti se mogu preduzimati već nakon sedam dana, a uobičajene nakon 4 nedelje. Intenzivnije fizičke aktivnosti bi trebalo izbegavati prvih mesec dana, a direktno izlaganje ožiljka suncu tri meseca. Ožiljak je u početku ružičast i zadebljao ali vremenom bledi i omekšava.

KOMPLIKACIJE

Ozbiljne komplikacije koje mogu ugroziti život su veoma retke. Takođe su retke i hirurške komplikacije u smislu krvavljenja i infekcija. Poremećaji u osetljivosti bradavica su uglavnom prolaznog karaktera. Oko proteza se nakon nekoliko meseci formira kapsula od vezivnog tkiva koja ponekad može uzrokovati osećaj čvrstine prilikom dodira. Kod izvesnog broja pacijenata stezanje kapsule može biti tako izraženo (kapsularna kontraktura) da deformiše dojke, te je neophodna ponovna intervencija i eventualna zamena proteza.

Proteze ne ometaju ultrazvučna ili radiografska ispitivanja dojki, ali ih čine nešto otežanim.

Nazad