Zatezanje kože lica (Face Lifting)

Hirurškom procedurom poznatijom kao face lifting se uklanjaju ili ublažavaju vidljivi znaci starenja na licu i vratu. Korekcijom opuštene kože i potkožnog tkiva lica i vrata postiže se mladalačkiji i svežiji izgled. U procesu biološkog starenja koža postepeno gubi elastičnost, a potkožno tkivo svoju debljinu i jedrinu. To nameće potrebu ne samo podizanja i zatezanja kože, već i obnavljanje punoće potkožnog tkiva.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Proces biološkog starenja se ne može zaustaviti, niti godine vratiti unazad. Cilj ovih intervencija je da povrate svežiji, odmorniji i mladalačkiji izgled. U praksi se često kombinuje više estetskih procedura na licu kako bi se postigli bolji i dugotrajniji rezultati (podizanje i zatezanje obrva i čela, korekcija očnih kapaka, liposukcija podbratka, liposkulptura lica). Ove procedure se mogu izvoditi istovremeno ili odvojeno. Postoji nekoliko hirurških tehnika face liftinga koje se primenjuju u zavisnosti od izraženosti problema, starosne dobi, želje pacijenta i iskustva hirurga. Neke od tehnika su manje, a neke više obimne. Emotivno stabilni pacijenti sa realnim očekivanjima ostvaruju dobru saradnju i komunikaciju sa hirurgom. Provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je deo rutinske preoperativne pripreme.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u intravenskoj sedaciji ili opštoj anesteziji i traje 2-4 sata. Uobičajeno zadržavanje u bolnici je 2-3 dana.

OPERACIJA

Klasična operacija face liftinga podrazumeva rez iznad ili ispod zulufa, ispred ili unutar ušne školjke i pozadi nje što je određeno odabranom hirurškom tehnikom. Koža lica se podiže od vezivno-mišićnog sloja koji podleže zatezanju. Potom se zateže i koža uz isecanje procenjenog viška. Kod intervencija većeg obima prilazi se i regiji podbratka i vrata gde se vrši korekcija u zavisnosti od postojećeg problema. U regiji podbratka se često primenjuje liposukcija u cilju odstranjivanja viška potkožne masti. Sopstvena mast je pogodna za popunjavanje ulegnuća ili oblikovanje nekih regija na licu  tehnikom liposkulpture. Postoje i metode face liftinga bez rezova i ožiljaka koje podrazumevaju plasiranje specifično oblikovanih vlakana u potkožni sloj lica. Pogodni kandidati za ovu metodu su osobe sa dobrim kvalitetom kože lica. Oporavak nakon ove intervencije je znatno kraći.

NAKON OPERACIJE

Lice je uvijeno mekim zavojem i elastično-kompresivnim steznikom. Poželjno je ležanje sa uzdignutim uzglavljem i držanje hladnih obloga u cilju redukcije otoka i podliva koji su uobičajeni prvih nekoliko dana. Zavoj se skida drugog dana radi pranja kose. Konci se skidaju 7-10 dana. Povlačenje otoka i podliva je postepeno i može trajati i 2-3 nedelje. Neosetljivost kože lica u tom periodu i kasnije je prolaznog karaktera. Povratak na posao zavisi od toka oporavka. Savetuje se izbegavanje težih fizičkih aktivnosti i direktno izlaganje suncu naredna 2-3 meseca. Definitivni rezultati se procenjuju tek nakon 6 meseci.

KOMPLIKACIJE

Komplikacije su retke. Formiranje krvnog ugruška ispod kože može zahtevati njegovu evakuaciju. Retka su oštećenja facijalnog nerva. Na mestu reza zaostaje ožiljak koji je ponekad uočljiv.

Nazad