Oblikovanje usana

Ubacivanjem određenih materijala u usnu postiže se njihova punoća i svežiji izgled. Kandidati za ovu intervenciju su kako mlađe osobe, kod kojih usne nisu dovoljno razvijene i naznačene, tako i starije osobe kod kojih je došlo do gubitka punoće i elastičnosti tkiva usana.

PRE INTERVENCIJE – Šta treba znati?

Usne su građene od vrlo mekih i elastičnih tkiva što im omogućava veliku mobilnost primetnu tokom uobičajenih fizioloških radnji. One takođe izražavaju i različita  emocionalna stanja. To ne sme biti narušeno ovom intervencijom koja ima za cilj uspostavljanje harmoničnih odnosa delova lica. Svaki nerazuman zahtev od strane pacijenta bi trebalo pažljivo razmotriti kako bi se izbegli mogući nesporazumi ili kasnija potreba za hirurškom korekcijom.

Materijali koji se koriste za oblikovanje usana mogu biti prirodni i sintetski. Svaki od njih ima svojih prednosti i nedostataka. Najčešće su u upotrebi preparati hijaluronske kiseline i njima se postižu privremeni rezultati do godinu dana.

Ukoliko je potrebno povećanje samo širine usnog rumenila to se može postići hirurškim putem uz zaostajanje linearnog ožiljka po ivici usne.

Pre intervencije lekar se informiše o opštem zdravstvenom stanju, uzimanju lekova, alergijskim reakcijama, infekcijama herpesa, diabetesu, trudnoći, dojenju i ranijim korekcijama usana.

ANESTEZIJA

Intervencija je ambulantnog karaktera, izvodi se u lokalnoj anesteziji, te duže zadržavanje u bolnici nije potrebno. Izuzetak je kada se koristi sopstveno tkivo, mast, što najčešće zahteva intravensku sedaciju i kraće zadržavanje u bolnici.

INTERVENCIJA

Materijal koji je već pripremljen, obično u špricu, se jednostavno tankom iglom postepeno ubacuje u tkivo usana. Otok koji se trenutno javlja otežava adekvatnu procenu potrebne količine materijala, te je potreban oprez zbog mogućnosti  preterivanja. Razumnije je ponoviti intervenciju nakon nekoliko nedelja ili meseci ukoliko to bude potrebno.

Kada se koristi sopstveno tkivo, najčešće mast, potrebno je prethodno uzimanje iz određenih regija tela, pripremanje po uobičajenom postupku i nakon toga ubacivanje u usnu.

NAKON INTERVENCIJE

Prvih nekoliko dana usne su blago do umereno otečene, crvene i bolne na dodir. Preporučuju se hladni oblozi. U tom periodu ne bi trebalo primenjivati šminku, preduzimati intenzivnije fizičke aktivnosti, odlaziti u solarijum ili se izlagati suncu. Takođe bi trebalo izbegavati ljubljenje i uzimanje vrlo toplih napitaka. Nakon prve nedelje otok se postepeno povlači i kroz nekoliko nedelja procenjuje postignuti rezultat. Tada se donosi odluka o potrebama dodatnih intervencija. Ovo je naročito izraženo kod primene sopstvene masti čija razgradnja je veoma nepredvidljiva.

KOMPLIKACIJE

Nakon ove intervencije postoji izvestan rizik od asimetrije usana, stvaranja ožiljaka, promene u osetljivosti. Infekcije i odbacivanje materijala su veoma retke komplikacije. Ponekad se kod primene sintetskih materijala mogu napipati sitni čvorovi u tkivu usne.

Nazad