Korekcija nosa

Korektivna hirurgija nosa podrazumeva menjanje izgleda i veličine nosa. Ona obuhvata smanjivanje ili naglašavanje grebena nosa, preoblikovanje vrha, ispravljanje krivina, korekciju nosnih krilaca. Tu se ubrajaju i korekcije urođenih i stečenih deformiteta nosa nakon povreda ili operacija.

Pored estetskog, intervencija može imati i funkcionalni karakter u cilju poboljšanja prohodnosti disajnih puteva u nosu.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Ne savetuje se izvođenje ove intervencije pre navršene 18. godine života, kada čvrste strukture nosa, hrskavice i kosti dostižu potpunu zrelost. Potrebno je pažljivo razmotriti razloge koji mlađe ljude motivišu za operaciju i eventualno prepoznati psihosocijalne smetnje. Važno je shvatiti da promena izgleda nosa treba da zadovolji pacijenta, a ne roditelje i okolinu. Za sve pacijente je potrebna prethodna provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza.

ANESTEZIJA

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji i traje 1-2 sata. Samo za manje i ograničene intervencije može biti podesna lokalna anestezija. Svi pacijenti se zadržavaju u bolnici jedan dan nakon operacije.

OPERACIJA

Deformisanim strukturama nosa se pristupa kroz rezove unutar nosa, nakon kojih ne zaostaju vidljivi ožiljci. Izuzetak je kod primene otvorene metode kada se pravi manji rez na nosnoj resici. Koža se odigne od koštanog i hrskavičavog skeleta koji podleže korekcijama zavisno od deformiteta. Nosna pregrada se ispravlja ukoliko je kriva ili pomerena. Rezovi se ušivaju koncima koji se spontano razgrađuju te nije potrebno njihovo skidanje. U nosne hodnike se stavljaju tamponi, a na nos fiksacioni flasteri ili gipsana maska.

NAKON OPERACIJE

Prvog dana nakon operacije poželjno je ležanje u krevetu sa podignutim uzglavljem. Preko očiju se drže hladni oblozi u cilju redukcije otoka koji je uz podlive uobičajena posledica intervencije. Tamponi iz nosnih hodnika se izvlače krajem prvog dana, izuzev u slučajevima korekcije devijacije nosne pregrade kada se zadržavaju nekoliko dana. Bolovi su blagi i lako se kontrolišu analgeticima. Fiksacioni flasteri i gips maska se skidaju sedmog dana. U tom periodu dolazi do skoro potpunog povlačenja podliva a blagi otok može trajati još nekoliko nedelja. Povratak u školu ili na posao se očekuje nakon dve nedelje. U periodu od dva do tri meseca se predlaže izbegavanje svih intenzivnijih fizičkih aktivnosti ili situacija u kojima može doći do povređivanja nosa. Takođe se ne savetuje duže izlaganje suncu u tom periodu. Promene u osetljivosti kože nosa su prolaznog karaktera.

KOMPLIKACIJE

Ozbiljnije komplikacije kao što su krvavljenje ili infekcije su retke.

Zbog specifične građe anatomskih struktura koje podležu preoblikovanju, korektivne operacije nosa se ubrajaju u najzahtevnije intervencije sa nepredvidivim krajnjim ishodom. Definitivni rezultati se procenjuju tek nakon godinu dana od operacije. Kod izvesnog broja pacijenta potrebne se manje dodatne korekcije.

Nazad