Korekcija ušiju

Korekcija deformiteta ušnih školjki predstavlja stalni izazov u plastičnoj hirurgiji zbog njihovog specifičnog izgleda i položaja. Od urođenih deformiteta najčešće su tzv. klempave uši, koje se odlikuju izmenjenom anatomskom građom i pozicijom u odnosu na glavu. U slučajevima delimične ili potpune nerazvijenosti ušnih školjki  moguća je njihova rekonstrukcija uz korišćenje sopstvenog tkiva. Stečeni deformiteti su obično posledica povreda, operacija ili infekcija.

PRE OPERACIJE – Šta treba znati?

Ušne školjke dostižu skoro potpunu razvijenost u uzrastu od šest ili sedam godina, te je izvođenje korektivnih intervencija u ovom periodu sasvim opravdano i uobičajeno. Uz to, hrskavica kod dece je mekša i podesnija za preoblikovanje nego kod odraslih. Korekcijom deformiteta u predškolskom uzrastu izbegavaju se psihološke smetnje koje ta deca mogu imati zbog podsmeha i zadirkivanja u školskoj sredini.

Provera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza se radi po potrebi.

ANESTEZIJA

Kod manje dece intervencija se izvodi u opštoj anesteziji, dok je kod veće dece i odraslih podesna lokalna anestezija. Primetno je da sva deca dobro sarađuju tokom i nakon intervencije zbog izražene motivacije. Intervencija je ambulantnog karaktera i duže zadržavanje u bolnici nije potrebno.

Prosečno trajanje intervencije je oko 2 sata.

OPERACIJA

Izbor hirurške tehnike zavisi od postojećeg deformiteta. Uobičajeno se pravi rez na zadnjoj strani ušne školjke, gde se nakon isecanja dela kože prilazi hrskavici. Hrskavica se preoblikuje u poželjnom obimu, a ukoliko je potrebno, manji deo se iseče. Preoblikovana hrskavica se može fiksirati i koncima koji se spontano razgrađuju. Rez na koži se ušiva i ušna školjka pokriva na poseban način.

NAKON OPERACIJE

Glava je uvijena u vidu kape mekim elastičnim zavojem koji se nosi sedam dana. Njegova uloga je da zaštiti i održi oblik i položaj remodelirane ušne školjke. U tom periodu su mogući blagi bolovi i nelagodnost u ušima. Konci sa kože se skidaju nakon sedam dana. Tada se umesto zavoja oko glave, a preko ušiju, stavlja elastična traka koja se nosi narednih mesec dana povremeno, noću obavezno. Povratak dece u školu ili odraslih na posao se može očekivati nakon 10-14 dana. Na zadnjoj strani ušne školjke (na mestu reza) zaostaje beličast ožiljak u vidu linije koji je zbog lokalizacije teško primetan. Retko se formiraju grubi ožiljci koji su estetski neprihvatljivi, a koji su posledica prirodne sklonosti. Promene u osetljivosti ušne školjke na dodir su prolaznog karaktera i obnavljanje može trajati i mesecima. Nakon intervencije se u periodu od nekoliko meseci predlaže izbegavanje svih aktivnosti u kojima može doći do povlačenja ili povređivanja ušnih školjki.

Nazad