Gastroskopija i Kolonoskopija u Medilek-u!

Gastroskopija i Kolonoskopija u Medilek-u!

Gastroskopija i Kolonoskopija su endoskopske dijagnostičke i terapijske procedure koje pružaju široke mogućnosti za vizualizaciju sluzokože organa za varenje, uočavanje patoloških promena (čir, polipi, upalne bolesti, tumori) i uzimanje uzoraka za patohistološku analizu. Pored toga, ove procedure se koriste i u terapijske svrhe kao što je zaustavljanje krvarenja iz čira želuca ili dvanaestopalačnog creva, uklanjanje polipa na debelom crevu i dr.

Gastroskopija je procedura koja omogućava pregled gornjeg dela gastrointestinalnog (GI) trakta, odnosno jednjaka, želuca i početnog dela tankog creva. Gastroskopija nije samo dijagnostička već je i terapijska metoda jer se njome mogu obaviti manji terapijski zahvati (zaustavljanje krvarenja iz čira želuca ili dvanaestopalačnog creva, odstranjivanje polipa i dr.). Ova procedura se može izvoditi sa ili bez sedacije pacijenta.

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućava prikaz unutrašnjosti celokupnog debelog creva i završnog dela tankog creva. Pregled je neugodan ukoliko se radi bez anestezije, dok je uz laku intravensku anesteziju prilično komforan. Ukoliko se pri pregledu uoči sumnjiva promena, obavezno se radi biopsija tkiva sa histopatološkom obradom. Kolonoskopija se može koristiti i u terapijske svrhe (uklanjanje polipa debelog creva i dr.).